Η Scania βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης ενός νέου προγράμματος αυτόνομης κίνησης βαρέων οχημάτων σε συρμό (platooning), σε συνεργασία με την Toyota και το λιμάνι της Σιγκαπούρης. Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει την χρήση τεσσάρων φορτηγών οχημάτων που κινούνται σε συρμό, με τα τρία τελευταία να κινούνται αυτόνομα, τα οποία θα μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια από και προς το λιμάνι της Σιγκαπούρης ενώ, πλήρως αυτοματοποιημένες αναμένεται να είναι και οι διαδικασίες προσέγγισης και αποχώρησης από τις διάφορες ράμπες στα εμπορευματικά κέντρα που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα.
Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Επικεφαλής Έρευνας και Εξέλιξης της Scania Trucks, κ. Claes Erixon, τόνισε πως: «… Τα αυτόνομα οχήματα και το platooning θα αποτελέσουν τις θεμέλιες λίθους των μελλοντικών μεταφορών. Επομένως, το εν λόγω πρόγραμμα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξουμε τις πολλαπλές λύσεις που έχουμε εξελίξει και είμαστε σε θέση να προσφέρουμε, όχι μόνο για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας αλλά και για τη σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος».
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που συμμετέχουν τόσο η Scania όσο και η Toyota, σε πρώτη φάση προβλέπεται η σχεδίαση και η δοκιμή των οχημάτων που θα κινούνται σε συρμό ενώ μετέπειτα θα δρομολογηθούν διάφορα επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με τις υποδομές.
Παράλληλα με αυτό το πρόγραμμα, η Scania συμμετέχει και σε ένα σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με την ονομασία «Companion», με συνολικό προϋπολογισμό 5,4 εκ. ευρώ, το οποίο επίσης αφορά στην εξέλιξη συστημάτων «platooning» για χρήση στο οδικό δίκτυο της ΕΕ.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , ,