Στην 27η Έκθεση Pollutec, που έγινε πρόσφατα στη Λυών και σχετίζεται με τις υπηρεσίες, τα προϊόντα και τις δράσεις που άπτονται της μείωσης της ρύπανσης του περιβάλλοντος, παρουσιάστηκε το Renault Urban Lab 2. Η Renault Trucks και οι συνεργάτες της (Valeo, Lamberet, Michelin, BeNomad, INSA Λυών (LamCoS) και IFSTTAR) έχουν θέσει τον φιλόδοξο στόχο της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμου κατά 13% σε σύγκριση με τις συμβατικές εκδόσεις Renault Trucks D WIDE, στο οποίο βασίζεται το Urban Lab 2. Το όχημα δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο σε έναν κλειστό στην κυκλοφορία δρόμο και θα δοκιμαστεί εκτεταμένα στους δρόμους του Μπορντώ από τον Φεβρουάριο 2017 και μετά. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο τέλος του project, που έχει προγραμματιστεί για το 2018.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος «EDIT» (Efficient Distribution Trucks) η Renault Trucks και οι συνεργάτες της πειραματίζονται πάνω σε ένα 19τονο φορτηγό D Wide προκειμένου να εξελίξουν ένα ενεργειακά αποδοτικό όχημα διανομών. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με τα «Optifuel Lab 1″ και «Optifuel Lab 2″ μέσω των οποίων η μάρκα ερευνά την αποδοτικότητα και την λειτουργία νέων τεχνολογιών με στόχο την μείωση της κατανάλωσης καυσίμου στον κλάδο των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων.

Τα νέα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Urban Lab 2 είναι μεταξύ άλλων:

  • η μετακίνηση της μονάδας ψύξης του θαλάμου από το πάνω μέρος της καμπίνας στο μεταξόνιο του φορτηγού.
  • η εφαρμογή ενός νέου είδους υφάσματος στα πλαϊνά της υπερκατασκευής για λόγους αεροδυναμικής.
  • η αντικατάσταση των εξωτερικών καθρεπτών με κάμερες ώστε να μειωθεί ο αεροδυναμικός συντελεστής.
  • οι αλλαγές στο κάτω μέρος του φορτηγού για την βελτίωση της ροής του αέρα.
  • το νέο σύστημα «Start & Stop» που απενεργοποιεί άμεσα τον κινητήρα όταν το όχημα ακινητοποιηθεί.
  • η ανάκτηση μέρος της ενέργειας επιβράδυνσης μέσω ενός ηλεκτροκινητήρα ο οποίος στην συνέχεια τροφοδοτεί διάφορα επί μέρους συστήματα.

Καθοριστική είναι και η συμβολή της Michelin παρέχοντας ελαστικά με μειωμένη αντίσταση κύλισης χωρίς να επηρεάζονται αρνητικά παράγοντες όπως η πρόσφυση και η διάρκεια ζωής.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , , ,