Ένα πρωτότυπο όχημα με προδιαγραφές λεωφορείου, που θα μπορεί να κινηθεί με άνεση σε δύσβατες περιοχές, μεταφέροντας από εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι ασθενείς ή τραυματίες εμπνεύστηκε ο φοιτητής Johannes Schmutzler από το Art & Design University, στο πλαίσιο της πτυχιακή του εργασίας.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας του φέρει την ονομασία «flexHVC» (Flexible Humanitarian Vehicle Concept) και χρειάστηκε την βοήθεια των ειδικών της MAN Truck & Bus προκειμένου να υλοποιηθεί ενώ πεδίο δράσης του οχήματος θεωρητικά είναι οι προσφυγικοί καταυλισμοί και οι εμπόλεμες ζώνες.

Με δεδομένη την ανάγκη για όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους στο εσωτερικό του οχήματος, ως βάση του εν λόγω προγράμματος επιλέχθηκε το σασί MAN GL 8×8. Μάλιστα, χάρη στην μεγάλη δυνατότητα τροποποίησης του εν λόγω πλαισίου, εκδόσεις 6×6 ή 4×4 είναι εύκολο να υλοποιηθούν. Το πρωτότυπο όχημα «flexHVC» είναι ουσιαστικά ένα όχημα που χωρίζεται σε τρεις διαφορετικούς τομείς. Στο εμπρός μέρος του οχήματος υπάρχει η καμπίνα των επιβατών καθώς και ένα χώρος διαβίωσης για έως και 4 επιβάτες. Οι επιλογές σχεδιασμού της καμπίνας είναι ουσιαστικά αναρίθμητες καθώς μπορούν να προστεθούν κρεβάτια-κουκέτες, ένα κινητό χειρουργείο, μια αίθουσα επιχειρήσεων ή μια αποθήκη.

Για την προστασία των επιβατών κατά την κίνηση του οχήματος π.χ. σε εμπόλεμες περιοχές, τόσο το δάπεδο του συγκεκριμένου χώρου όσο και τα τοιχώματα του, φέρουν επιπλέον ενίσχυση και θωράκιση.
Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί πως τέτοιου είδους οχήματα θα είναι εύκολο να μεταφερθούν στον τελικό τους προορισμό, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, οι διαστάσεις και το σχήμα του «flexHVC» του επιτρέπουν να χωρέσει μέσα σε ένα εμπορευματοκιβώτιο (container).

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , ,