Καθώς το επίπεδο άνεσης και ασφάλειας που οι επαγγελματίες οδηγοί βαρέων οχημάτων απολαμβάνουν, συνεχώς αναβαθμίζεται, η Scania είναι η πρώτη εταιρεία που με τη νέα γενιά φορτηγών της θα προσφέρει μεταξύ άλλων και πλευρικούς αερόσακους –τύπου κουρτίνας- για τους επιβάτες των οχημάτων της. Οι εν λόγω αερόσακοι εδράζονται στο πάνω μέρος των θυρών και λειτουργούν όπως και οι αντίστοιχοι στα επιβατικά οχήματα, σε περίπτωση ανατροπής του οχήματος.

Μια από τις συνηθέστερες περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων με φορτηγό, κατά την οποία ο οδηγός και οι επιβάτες του βαρέως επαγγελματικού οχήματος τραυματίζονται σοβαρά, είναι η ανατροπή (roll- over). Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα εν τη γενέσει του, στο σύνολο τους, οι διεθνείς εταιρείες κατασκευής βαρέων επαγγελματικών οχημάτων, έχουν εξελίξει πολλαπλές τεχνολογίες που άπτονται της βελτίωσης της οδικής συμπεριφοράς των σύγχρονων φορτηγών κάτω και από τις πιο αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να υποβοηθήσουν στο έπακρο το έργο του οδηγού.

Ωστόσο, σε ότι αφορά στον τομέα της παθητικής ασφάλειας, οι κυριότερες επιλογές, παραμένουν η χρήση των ζωνών ασφαλείας με πυροτεχνικούς προεντατήρες και περιοριστές φορτίου, καθώς και ο μετωπικός αερόσακος για τον οδηγό (ή και τον συνοδηγό). Ο κ. Christofer Karlsson, υπεύθυνος για τα συστήματα παθητικής ασφάλειας στα φορτηγά της Scania δηλώνει σχετικά: «… Η χρήση της ζώνης ασφαλείας εξακολουθεί να είναι επιβεβλημένη προκειμένου τα περιφερειακά συστήματα παθητικής ασφάλειας να είναι σε θέση να διατηρήσουν τον οδηγό ασφαλή σε κάθε περίπτωση και κυρίως, να μην εκτιναχθεί εκτός του οχήματος κατά τη διάρκεια ενός τροχαίου ατυχήματος»

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , ,