Σχεδόν ένα τρίτο χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Το νέο πρωτότυπο όχημα της Volvo Trucks, δείχνει πώς είναι εφικτό να ενισχύσει δραστικά την παραγωγικότητα στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Το μυστικά πίσω από την αξιόλογη εξοικονόμηση καυσίμων είναι ο αεροδυναμικός σχεδιασμός και το χαμηλό απόβαρο.

Με την υποστήριξη από τον Οργανισμό Ενέργειας της Σουηδίας, η Volvo Trucks έχει αναπτύξει ένα νέο πρωτότυπο όχημα, το Volvo Concept Truck, ένα ειδικά τροποποιημένο FH420. Είναι το αποτέλεσμα ενός πενταετούς  ερευνητικού προγράμματος με στόχο τη δημιουργία πιο αποδοτικών ενεργειακά οχημάτων. Το πρωτότυπο νέο φορτηγό  μειώνει την κατανάλωση καυσίμου κατά περισσότερο από 30%.
«Εργαζόμαστε συνεχώς για την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων. Πρόκειται για μια περιοχή υψηλής προτεραιότητας τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και προκειμένου να μειωθούν τα κόστη των πελατών μας. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε σε θέση να οδηγούμε αυτές τις εξελίξεις. Προθήκες έννοια φορτηγό μας η τεράστια δύναμη των εν εξελίξει τεχνικές προόδους» λέει ο Claes Nilsson, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Trucks.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες πίσω από τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου είναι η κατά 40% βελτίωση  στην αεροδυναμική απόδοση που έχει ωφελήσει τόσο το ρυμουλκό όσο και το ρυμουλκούμενο.
«Έχουμε τροποποιήσει και βελτιστοποιήσει το όχημα  για βελτιωμένη αεροδυναμική όσο το δυνατόν περισσότερο. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε κάμερες αντί για καθρέφτες. Αυτό μειώνει την αντίσταση του αέρα, έτσι απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την κίνηση του οχήματος,» εξηγεί ο Åke Othzen, Διευθυντής Ο Διευθυντής Έργου της Volvo Trucks.
Εκτός από τις αεροδυναμικές βελτιώσεις, το Volvo Concept Truck είναι εφοδιασμένο με ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης. Το τρέιλερ ζυγίζει δύο τόνους λιγότερο από τα συμβατικά τρέιλερ , το οποίο μεταφράζεται είτε σε μείωση της κατανάλωσης καυσίμου ή τη δυνατότητα μεγαλύτερου ωφέλιμο φορτίο. Το έργο περιλαμβάνει επίσης ένα βελτιωμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης. Το όχημα δοκιμάστηκε  στους σουηδικούς δρόμους το φθινόπωρο του 2015.
Οι εργασίες για το Volvo Concept Truck ήταν σε εξέλιξη από το 2011. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των μεγάλων αποστάσεων μεταφοράς φορτηγών κατά 50%.
Δεδομένου ότι το πρωτότυπο όχημα είναι μέρος ενός ερευνητικού έργου δεν θα είναι διαθέσιμο στην αγορά. Ωστόσο, μερικά από τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του έχουν ήδη εφαρμοστεί σε σειρές που παράγονται απο τη Volvo Trucks, και περισσότερες από τις λύσεις της μπορούν να τοποθετηθούν στο μέλλον.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , ,