Μια νέα τεχνολογική λύση προσφέρει πλέον η Volvo Trucks στις σειρές φορτηγών FM,FMX, FH και FH16. Πιο συγκεκριμένα, στα εν λόγω φορτηγά θα υπάρχει η δυνατότητα ανύψωσης του ενός από του δύο συζυγείς κινητήριους άξονες, κάτι που διασφαλίζει πολλαπλά οφέλη στους χρήστες που δεν πραγματοποιούν συνεχή δρομολόγια με πλήρες φορτίο. Μεγαλύτερο όφελος είναι μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 4%.

Με την τεχνολογία «Tandem Axle Lift», ο δεύτερος από τους συζυγείς κινητήριους άξονες ενός φορτηγού, μπορεί να αποσυνδεθεί από τη διαδικασία μετάδοσης της κίνησης αλλά και να ανυψωθεί (έως και 140χιλ. από το έδαφος), προκειμένου να παραμένει ανενεργός όταν το όχημα κινείται χωρίς φορτίο.

Το διαφορικό του εν λόγω άξονα έχει αντικατασταθεί από έναν συνεκτικό συμπλέκτη που παρέχει τη δυνατότητα αποσύνδεσής του από τη γραμμή μετάδοσης της κίνησης ανά πάσα στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, ο οδηγός μπορεί να επωφεληθεί από τις δυνατότητες ενός φορτηγού με διπλό κινητήριο άξονα (π.χ. 6×4) ενώ παράλληλα, όταν δεν απαιτείται από τις περιστάσεις, μπορεί να καταστήσει το όχημα του πιο ευέλικτο (π.χ. με διάταξη αξόνων 4×2).

Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, ο κύκλος στροφής του οχήματος μειώνεται κατά ένα μέτρο ενώ την ίδια στιγμή περιορίζεται σημαντικά η φθορά των ελαστικών αλλά και της ανάρτησης.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , ,