Ένα πρωτότυπο φορτηγό διανομών με σημαντικά χαμηλότερο απόβαρο παρουσίασε πρόσφατα η DAF Trucks. Χάρη στην εφαρμογή σχεδιαστικών καινοτομιών στο πλαίσιο, σε συνδυασμό με τη χρήση ελαφριών υλικών και εξαρτημάτων, το «Future Truck Chassis Concept» (FTCC) επιτυγχάνει μια εξοικονόμηση βάρους άνω των 500 κιλών σε ένα 12τονο φορτηγό LF.

Το πρωτότυπο FTCC βασίστηκε στη δημοφιλή σειρά διανομών LF και κατασκευάστηκε από τη Leyland Trucks σε συνεργασία με τις Sapa Profiles UK (που παρείχε τα αλουμινένια προφίλ που χρησιμοποιήθηκαν) και CSA Group ενώ το project συγχρηματοδοτήθηκε από την βρετανική κυβέρνηση. Στο εν λόγω φορτηγό γίνεται εκτεταμένη χρήση αλουμινίου, όχι μόνο στα προφίλ αλλά και σε μέρη της ανάρτησης, του δαπέδου και του συστήματος «Front Underrum Protection» που φροντίζει για την παθητική ασφάλεια στη μετώπη του φορτηγού. Το 30% της μείωσης του συνολικού απόβαρου του φορτηγού προέρχεται από αυτού του τύπου της παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της DAF το FTCC καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών στην εξοικονόμηση βάρους και άρα στην αύξηση του ωφέλιμου, στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων. Πάντως, σκέψεις για μετατροπή του project σε φορτηγό παραγωγής δεν υπάρχουν προς το παρόν.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , , , ,