Michelin X® MultiWay™ 3D: Ένα εντελώς νέο ελαστικό της Michelin συνδυάζει ιδιότητες θεωρητικά «ασυμφιλίωτες» μεταξύ τους και καθιστά την πολλαπλότητα των δυνατοτήτων έμβλημά του. Επιτρέπει την κύλιση σε δρόμους κάθε είδους, όποιες κι αν είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες (έδαφος στεγνό, υγρό και βρεγμένο, ακόμη και ελαφρώς χιονισμένο), επιτρέπει την πραγματοποίηση οικονομιών σε χρόνο και καύσιμα, προσφέροντας ταυτόχρονα αξιοπιστία και ασφάλεια στη μεταφορά.

Η ονομασία που δόθηκε στο νέο ελαστικό Michelin X® MultiWay™ 3D διερμηνεύει, εξ άλλου, τις ιδιότητες που το χαρακτηρίζουν.  Πράγματι, είναι σχεδιασμένο για να κυλάει σε επαρχιακούς δρόμους, σε εθνικές οδούς και σε αυτοκινητόδρομους, είναι προσαρμοσμένο για όλες τις εποχές και παρέχει μεγάλη ελκτικότητα όποια και αν είναι η κατάσταση πρόσφυσης του οδοστρώματος.

Στην ίδια λογική, οι οικονομίες τις οποίες δημιουργεί το X® MultiWay™ 3D πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά τρόπο συνολικό. Οικονομίες στα καύσιμα και τη χιλιομετρική απόδοση (συνδυασμένη με την ικανότητά του να αναγομωθεί) επιτρέπουν την ισοδύναμη μείωση των επιπτώσεων του ελαστικού στο περιβάλλον. Όντως, η μείωση της κατανάλωσης και η μεγάλη διάρκεια ζωής συντελούν στη σύζευξη για να αυξηθεί η παραγωγικότητα της επιχείρησης μεταφορών.  Και δεν είναι μόνον αυτά. Η ελκτικότητα σε όλες τις περιστάσεις επιτρέπει στον μεταφορέα να επιτελεί το έργο του με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.  Οι επιδόσεις του ελαστικού ως προς την πρόσφυση περιορίζουν τους κινδύνους απροόπτων που καθυστερούν τις παραδόσεις.  Και τούτο ακριβώς βελτιώνει την παραγωγικότητα.

 ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Την πολλαπλότητα των δυνατοτήτων του, το X® MultiWay™ 3D την οφείλει σε μία δέσμη καινοτόμων τεχνικών λύσεων : στις Michelin Durable Technologies. Έτσι, για τα ελαστικά του κινητήριου άξονα, νέες εγκοπές, οι «TowerPump» έρχονται σήμερα να συμπληρώσουν τις αυτοαναγεννώμενες εγκοπές και τις εγκοπές «Διπλό Κύμα».  Στα ελαστικά του κατευθυντήριου άξονα, οι νέες εγκοπές «Delta» προσφέρουν πρόσφυση κάτω από όλες τις συνθήκες.

Το X® MultiWay™ 3D XZE είναι σχεδιασμένο με εγκοπές σε πλήρες βάθος οι οποίες του δίνουν εξαιρετικές επιδόσεις πρόσφυσης και ελκτικότητας σε λεία, ολισθηρά εδάφη. Ακριβώς η ικανότητά του να κυκλοφορεί σε χειμερινές συνθήκες ή σε λασπώδη εδάφη εξηγεί τη σήμανση «M+S» (για λάσπη και χιόνι –  «Mud & Snow») πάνω στα εμπρός και στα πίσω ελαστικά.

Επειδή ωστόσο στις περιφερειακές μεταφορές οι καταπονήσεις κατά την επιτάχυνση και κατά το φρενάρισμα είναι μεγάλες και συχνές, η νέα πρόταση της Michelin  φέρει και διάταξη εγκοπών σε πλήρες βάθος η οποία βελτιώνει το φρενάρισμα και την εγκάρσια πρόσφυση σε έδαφος που δεν παρέχει καλή πρόσφυση.  Έτσι κερδίζονται 8 μέτρα σ’ ένα επείγον φρενάρισμα σε έδαφος με μικρή πρόσφυση, με ελαστικά φθαρμένα κατά τα 2/3, δηλαδή μια απόσταση σταματήματος μειωμένη κατά 25% !

 ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ

Το Michelin X® MultiWay™3D επιτρέπει, πριν απ’ όλα, να προκύπτει μεγαλύτερη αποδοτικότητα.  Έχει δημιουργηθεί για να προσφέρει κατά την περιφερειακή χρήση το πιο συμφέρον συνολικό κόστος χρήσης. Τα χαρακτηριστικά του, με κυριότερα τη στιβαρότητα του σκαλίσματος και τον σκελετό «Energy Flex» επιτρέπουν την κυκλοφορία για περισσότερο καιρό. Η διάρκεια ζωής στον εμπρός άξονα με κατευθυντήριο σκάλισμα, παρατείνεται μέχρι και κατά 15%, και η «αποδεδειγμένη» διάρκεια ζωής των ελαστικών κινητήριων τροχών Michelin έχει μια χιλιομετρική απόδοση που φθάνει στο +30%. Αυτή η μεγάλη διάρκεια ζωής παρατείνεται και άλλο μέσω ενός απαράμιλλου ποσοστού δυνατότητας αναγόμωσης :  περισσότερο από 91% για τη διάσταση 315/80 R 22,5 σε περιφερειακή χρήση, και περισσότερο από 94% για τη διάσταση 315/70 R 22,5 σε περιφερειακή χρήση. Το ελαστικό X® MultiWay™3D είναι, πράγματι, ιδανικό για το μοντέλο « 4 ζωές » της Michelin.  Με το X ®  MultiWayTM 3D  XDE Remix επιτυγχάνεται : ίδιο σκάλισμα με εγκοπές «Σταγόνα Νερού» – Goutte d’Eau, και «Διπλό Κύμα» –  Double Vague, σε πλήρες βάθος, ίδιο σκάλισμα με 4 εγκοπές TowerPump ανά κυβίδιο γόμας, ίδιο πέλμα, ως προς το σκάλισμα, με το καινούργιο ελαστικό, πλήρης ανακατασκευή των πλευρών.

Η εξοικονόμηση καυσίμων, από την πλευρά της, πραγματοποιείται χάρη στη μείωση του επιπέδου αντίστασης στην κύλιση του ελαστικού MICHELIN X® MultiWay™3D. Αυτή η μείωση φτάνει το 25%, αναλόγως με τη διάσταση και τη θέση στο όχημα, σε σύγκριση με τις γκάμες E2+, XDN2 Grip και Multiway™ XD.

 ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΖΩΕΣ

Όπως κάθε ελαστικό της Michelin για φορτηγά, έτσι και το νέο X® MultiWay™3D είναι εξ αρχής σχεδιασμένο για να ζήσει … τέσσερις φορές.

Το ξανασκάλισμα και η αναγόμωση επιτρέπουν την βελτίωση της χιλιομετρικής απόδοσης των ελαστικών, ενώ ταυτόχρονα διαφυλάσσεται η ασφάλεια.  Οι λύσεις τις οποίες αναπτύσσει η Michelin πολλαπλασιάζουν επί 2,5 τη διάρκεια ζωής του ελαστικού,  ενώ ταυτόχρονα εξοικονομείται το 70 % έως 75 % των πρώτων υλών.

Το ξανασκάλισμα είναι ένας σταθμός κλειδί.  Γι’ αυτό, ήδη από το σχεδιασμό ενός νέου ελαστικού,  οι μηχανικοί Michelin προβλέπουν ένα « στρώμα » γόμας επαρκές ώστε να επιτρέπει ένα ξανασκάλισμα ποιότητας, χωρίς να αλλοιώνεται ούτε η στερεότητα ούτε η αντοχή του ελαστικού, που αποτελούν εγγυήσεις ασφάλειας. Το ξανασκάλισμα γίνεται όταν έχει μείνει βάθος σκαλίσματος των 2 έως 3 mm.  Αυτή η εργασία πραγματοποιείται από ειδικό τεχνικό, ο οποίος επανασχεδιάζει το αρχικό σκάλισμα του ελαστικού με ένα κατάλληλο θερμικό εργαλείο.  Το ξανασκάλισμα επιτρέπει να ξαναποκτήσει το ελαστικό ζωντανές ακμές και βάθος σκαλίσματος της τάξεως των 5 έως 7 mm.

Ένα ελαστικό που, ως καινούργιο, ξανασκαλίστηκε, μπορεί να αναγομωθεί.  Μετά από ανανέωση και κύλιση, όταν δεν του μένουν πια παρά μόνο 2 έως 3 mm βάθους σκαλίσματος,  μπορεί και πάλι να ξανασκαλιστεί, ώστε να αποκτήσει μια τέταρτη ζωή.

Όλα τα ελαστικά Michelin έχουν, στο μέσον, δείκτες φθοράς, και ένα οδηγό ξανασκαλίσματος που επιτρέπει την επίτευξη του καλύτερου δυνατού βάθους ξανασκαλίσματος.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , ,