Το 61ο παγκόσμιο συνέδριο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο των δημόσιων μεταφορών πραγματοποιείται φέτος στο Μιλάνο μεταξύ 8 και 10 Ιουνίου.

 

Πρόκειται για το κορυφαίο γεγονός του κλάδου, που κάθε δύο χρόνια ενώνει εκπροσώπους των κατασκευαστών οχημάτων, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη δημόσια μεταφορά αλλά και των Αρχών (κυβερνητικών και μη) που εποπτεύουν την εύρυθμη λειτουργία του μεταφορικού αυτού έργου.

Το συνέδριο αλλά και η Έκθεση που το συνοδεύει διοργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Δημόσιων Μεταφορών (UITP) ο οποίος έχει έδρα στις Βρυξέλλες καθώς και 12 περιφερειακά γραφεία σε ισάριθμες μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Ο χάρτης των αστικών μετακινήσεων αλλάζει ραγδαίως επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που οι άνθρωποι επιλέγουν να κινούνται μέσα στις πόλεις. Οι αλλαγές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της δημόσιας μεταφοράς αλλά και το πως αυτός θα επιβεβαιώσει τον σπουδαίο ρόλο του μέσα στον αστικό ιστό, είναι τα βασικά σημεία που εστιάζει το φετινό συνέδριο. Στο πλαίσιο του ρόλου του, και μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, με τον πληθυσμό, την αστυφιλία και τις ανάγκες για ενέργεια να αυξάνονται, ο κλάδος πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Πρέπει επίσης σταδιακά να εφαρμόζει μεθόδους κινητικότητας των ανθρώπων που θα καθιστούν τις μεγαλουπόλεις ευχάριστο μέρος για να ζει και να εργάζεται κανείς.

Το σλόγκαν «SMILE in the City» που επιλέχθηκε για το 61ο συνέδριο αντανακλά την αισιοδοξία του κλάδου και υπενθυμίζει τη σημαντικότητα των πόλεων για τη ζωή των ανθρώπων στο μέλλον. Τριάντα Δήμαρχοι από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου έχουν προσκληθεί στο Μιλάνο για να συμμετέχουν και να παρουσιάσουν καινοτόμες πολιτικές ανάπτυξης των μέσων δημόσιας μεταφοράς. Ο στόχος άλλωστε που έχει τεθεί ήδη από το συνέδριο του 2009 στη Βιέννη είναι ο διπλασιασμός του μεριδίου αγοράς των δημόσιων μεταφορών μέχρι το 2025.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται όλες οι τελευταίες τάσεις, εξελίξεις και καινοτομίες της βιομηχανίας οχημάτων -και όχι μόνο- δημόσιας μεταφοράς, από περισσότερους από 320 εκθέτες, σε τουλάχιστον 25.000 επισκέπτες από 75 χώρες. Στο τελευταίο συνέδριο του 2013 στη Γενεύη, το 24% των εκθετών αντιπροσώπευε τη βιομηχανία, το 25% τις Αρχές και το 42% τις εταιρίες διαχείρισης των δημόσιων μεταφορών ενώ το 55% αυτών προερχόταν από την Ευρώπη.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

Δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη της Ιταλίας και πόλος έλξης σχεδιαστών, καλλιτεχνών, φωτογράφων και μοντέλων. Διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο σύστημα δημόσιας μεταφοράς στη χώρα που συνδυάζει όλα τα μοντέλα μεταφοράς όπως λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, μετρό και τρένα. Επιπλέον είναι η πόλη που έχει εφαρμόσει επιτυχώς τον περιορισμό χρήσης επιβατικών οχημάτων στο κέντρο της και προάγει την ανάπτυξη νέων τρόπων μετακίνησης όπως είναι τα κοινόχρηστα ποδήλατα και αυτοκίνητα (car and bike sharing).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Είναι η τρίτη φορά που το Μιλάνο φιλοξενεί το παγκόσμιο αυτό συνέδριο, μετά το 1889 και το 1906 και η 17η φορά που το γεγονός λαμβάνει χώρα σε ιταλικό έδαφος. Ο θεσμός ξεκίνησε το 1886 στο Βερολίνο και από τότε φιλοξενήθηκε σε μεγαλουπόλεις όπως το Παρίσι, η Ρώμη, η Γενεύη, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, το Λονδίνο, το Τελ Αβίβ, το Σύδνεϋ, η Στοκχόλμη, το Ντουμπάι και πολλές άλλες.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , ,