TIR-EPD: Η εφαρμογή του TIR-EPD υπόσχεται γρηγορότερες και απλούστερες διαδικασίες εκτελωνισμού στα σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι εξοικονομείται χρόνος και χρήμα και συνεπώς οι εταιρείες καθίστανται πιο ανταγωνιστικές.

Την 1η Ιανουαρίου του 2009, ένας νέος κανονισμός που τέθηκε σε ισχύ στην ΕΕ απαιτούσε για πρώτη φορά την εκ των προτέρων αποστολή πληροφοριών TIR στα τελωνεία εισόδου/εξόδου. Έτσι, προκειμένου η IRU (International Road Transport Union) να διευκολύνει την υποβολή αυτών των ηλεκτρονικών δηλώσεων από εξουσιοδοτημένους κατόχους δελτίου TIR ανέπτυξε το TIR-EPD. Η εκ των προτέρων υποβολή πληροφοριών καθίσταται υποχρεωτική σε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό χωρών και αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για την απόλυτη ψηφιοποίηση των διαδικασιών TIR και μάλιστα χωρίς κόστος για κανένα από τα εμπλεκόμενα μέλη.

Η ΟΦΑΕ σε συνεργασία με την Διεθνή Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU), παρουσίασαν στις  αρχές Απριλίου στους Έλληνες αυτοκινητιστές αυτό το καινοτόμο εργαλείο που ανοίγει νέες προοπτικές στην διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων. Η έναρξη της σχετικής ημερίδας έγινε με την εισήγηση του Προέδρου της ΟΦΑΕ, κ. Απόστολου Κενανίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων, δήλωσε «…παρουσιάζοντας σήμερα την ηλεκτρονική εφαρμογή TIR-EPD ευελπιστούμε πως θα σας δώσουμε ένα εργαλείο για να κάνετε την επιχείρησή σας πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη, ενώ παράλληλα αποσκοπούμε στην συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας ενός οδηγού διεθνών εμπορευματικών μεταφορών».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Η εφαρμογή TIR-EPD (Electronic Pre Declaration = Ηλεκτρονική Προδήλωση) παρέχει την δυνατότητα στους μεταφορείς να εξοικονομούν τόσο χρόνο όσο και χρήμα στην επιχείρησή τους, υποβάλλοντας εκ των προτέρων τα στοιχεία του φορτίου τους προς τα τελωνεία, με την απλή χρήση ενός υπολογιστή από όπου κι αν βρίσκονται. Η εφαρμογή σήμερα γίνεται δεκτή στα τελωνεία 31 χωρών, και η γεωγραφική κάλυψη διαρκώς επεκτείνεται.

Mε την υποβολή του TIR-EPD, οι τελωνειακές Αρχές έχουν την δυνατότητα να επιβεβαιώσουν ότι η προδήλωση έχει υποβληθεί από εγκεκριμένο χρήστη του συστήματος TIR καθώς επίσης ότι το δελτίο TIR είναι έγκυρο. Αυτή η εκ των προτέρων ανταλλαγή πληροφοριών διευκολύνει τις διαδικασίες ανάλυσης ρίσκου πριν την άφιξη του οχήματος στο τελωνείο και κάνει την συνοριακή διέλευση πιο απλή, πιο γρήγορη και πιο ασφαλή.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Για τους μεταφορείς

 • Είναι μια δωρεάν υπηρεσία, δεν απαιτούνται υπηρεσίες διαμεσολαβητή.
 • Διασφαλίζει την απόλυτη εμπιστευτικότητα των εμπορικών στοιχείων, αφού δεν διατίθεται πρόσβαση στα δεδομένα της εταιρείας σε τρίτα μέρη.
 • Επιτρέπει την αποστολή ηλεκτρονικών προδηλώσεων σε όλες τις χώρες που παρεμβάλλονται σε ένα δρομολόγιο με ένα κλικ.
 • Διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες, σύντομα και στα ελληνικά.

Για τα τελωνεία

 • Εγγυάται την ασφαλή υποβολή ηλεκτρονικής προδήλωσης από εγκεκριμένο χρήστη.
 • Ελέγχει την εγκυρότητα του δελτίου TIR που σχετίζεται με την προδήλωση.
 • Παρέχει εκ των προτέρων λήψη των στοιχείων των εμπορευμάτων για τη διενέργεια ανάλυσης ρίσκου.
 • Διευκολύνει την εργασία των τελωνειακών υπαλλήλων μέσω Η/Υ.

Για το Διεθνές Εμπόριο

 • Διευκολύνει και διασφαλίζει το διεθνές εμπόριο.
 • Διευκολύνει τις διαδικασίες της συνοριακής διέλευσης.
 • Μειώνει το κόστος.
 • Συντομεύει τον χρόνο διακίνησης εμπορευμάτων.
ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΛΩΡΙΔΕΣ

Το TIR-EPD εξελίσσεται διαρκώς, και το επόμενο στάδιο είναι η εφαρμογή πράσινων λωρίδων στα τελωνεία για τους χρήστες TIR-EPD από όπου η διέλευση θα γίνεται ακόμα πιο γρήγορα και απλά!

Η υποβολή ηλεκτρονικών προδηλώσεων περιέχει κάθε απαιτούμενη πληροφορία σχετικά με τα μεταφερόμενα εμπορεύματα και την διέλευση μέσω του TIR-EPD πριν τη άφιξη του οχήματος στο τελωνείο, και έτσι οι τελωνειακές αρχές μπορούν να προβούν σε ανάλυση ρίσκου και να προκαθορίσουν ποιο όχημα θα χρειαστεί να υποβληθεί σε έλεγχο.

Τα οχήματα TIR που μεταφέρουν εμπορεύματα μέσω της διαδικασίας ΤIR θα έχουν την δυνατότητα να διέρχονται στις πράσινες λωρίδες εφόσον υποβάλλουν και το TIR-EPD και θα υπόκεινται μόνο σε έλεγχο μέσω ακτινών (scanner) και σφράγισης του δελτίου TIR, και επομένως θα επωφελούνται από τον πολύ σύντομο τελωνειακό έλεγχο μειώνοντας σημαντικά τις καθυστερήσεις κατά την συνοριακή διέλευσης.

Η εφαρμογή των πράσινων λωρίδων TIR-EPD όχι μόνο θα μειώσει τις ουρές στα τελωνεία, αλλά θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας τόσο για τους τελωνειακούς υπαλλήλους, όσο και για τους οδηγούς των φορτηγών ενώ παράλληλα θα διευκολύνει και θα διασφαλίζει την διεθνή εμπορευματική διακίνηση καθώς θα μειώσει τον χρόνο και το κόστος μιας μεταφοράς.

Communication Meeting IT Department

Πως να ξεκινήσετε να εργάζεστε με TIR-EPD

 1. Ζητήστε από την ΟΦΑΕ να σας χορηγήσει έναν λογαριασμό TIR-EPD.
 2. Ζητήστε από την ΟΦΑΕ να σας βοηθήσει με την εκπαίδευση. Χρησιμοποιείστε το εκπαιδευτικό υλικό που διατίθεται στην τοποθεσία web της IRU και την τοποθεσία web TIR-EPD. Ανατρέξτε στις οθόνες «Help» (Βοήθεια) της εφαρμογής TIR-EPD.
 3. Αρχίστε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή για την αποστολή δηλώσεων TIR-EPD στις τελωνειακές αρχές.
 4. Θα λάβετε έναν αρ, αναφοράς (MRN) από το τελωνείο, το οποίο θα πρέπει να επιδείξετε στο τελωνείο των συνόρων. Η έκδοση αριθμού MRN σημαίνει ότι το τελωνειακό σύστημα έχει αποδεχτεί τη δήλωση TIR-EPD που υποβάλατε και ότι τα στοιχεία υπάρχουν στο τελωνειακό σύστημα.
 5. Αν χρειάζεστε υποστήριξη, απευθυνθείτε στην ΟΦΑΕ ή στη διεύθυνση tirepd@iru.org

 

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , , , , ,