Η Mercedes-Benz προσφέρει τώρα τη δυνατότητα εκ των υστέρων τοποθέτησης (ρετροφίτ) του συστήματος PPC σε όλα τα Actros, Antos και Arocs, μέσω του επίσημου δικτύου, και των εξουσιοδοτημένων επισκευαστών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το γνωστό προγνωστικό σύστημα ελέγχου γραμμής μετάδοσης κίνησης, Predictive Powertrain Control (PPC) στα φορτηγά της Mercedes-Benz θεωρείται πλέον, μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στα ηλεκτρονικά των φορτηγών. Τώρα, με μια επίσκεψη στο συνεργείο, ο αυτοκινητιστής αυξάνει σημαντικά την αποδοτικότητα του φορτηγού του (-5% στα καύσιμα) χωρίς καμία απαίτηση για τεχνικό έλεγχο από ΚΤΕΟ. Το κόστος του ρετροφίτ είναι περίπου 1500 ευρώ (ενδεικτική τιμή, χωρίς ΦΠΑ) στη Γερμανία. Το φορτηγό μπορεί να φύγει από το συνεργείο όπου γίνεται η εκ των υστέρων τοποθέτηση σε περίπου δυόμισι ώρες και χωρίς ταλαιπωρία αφού δεν απαιτούνται χαρτιά για άδειες, ή έγκριση από ΚΤΕΟ.

Σχετικά με την απόσβεση του κόστους του ρετροφίτ, αν το φορτηγό καλύπτει π.χ., γύρω στις 130.000 χιλιόμετρα το χρόνο, κυρίως σε εθνική οδό και γενικά σε μεταφορικό μεγάλων αποστάσεων, με τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων, το PPC έχει αποσβεστεί σε περίπου 8 μήνες. Εύλογο είναι και το περιβαλλοντικό όφελος καθώς υπάρχει σημαντική μείωση των εκπομπών CO2.

Η συγκεκριμένη κίνηση της Mercedes απευθύνεται σε πελάτες που δεν επέλεξαν το προγνωστικό σύστημα στη διάρκεια της παραγγελίας του φορτηγού τους, με μοναδικές προϋποθέσεις το φορτηγό να έχει ταξινομηθεί πρώτη φορά από τον Αύγουστο 2012 και μετά, και να διαθέτει το αυτοματοποιημένο κιβώτιο ταχυτήτων PowerShift 3. Το μόνο ουσιαστικά εξάρτημα που προστίθεται κατά το ρετροφίτ είναι μία πρόσθετη ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου. Για περαιτέρω αύξηση της αποδοτικότητας, η μονάδα αυτή σε μεταγενέστερο στάδιο αναβαθμίζεται καθώς προστίθενται συνεχώς νέοι χάρτες και δεδομένα από την Mercedes, κάτι που συμβαίνει και με τα φορτηγά των πελατών που το είχαν παραγγείλει εξαρχής.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ PPC

Ανάλογα με την τοπογραφία και το ανάγλυφο κάθε διαδρομής, και την επιλογή της κατάλληλης σχέσης στο κιβώτιο ταχυτήτων, το PPC μειώνει την κατανάλωση πετρελαίου έως και 5% σε σχέση με αντίστοιχο φορτηγό χωρίς προγνωστικό σύστημα. Η γνώση της διαδρομής είναι το μυστικό της εξαιρετικής λειτουργίας του προγνωστικού: γύρω στις 300.000 χιλιόμετρα ευρωπαϊκών (και της Ελλάδας) δρόμων είναι αποθηκευμένα στην κεντρική μονάδα με τη μορφή ψηφιοποιημένων τρισδιάστατων/3D χαρτών. Αυτό το νούμερο αντιστοιχεί στο 95% των ευρωπαϊκών δρόμων. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, το PPC δουλεύει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ακόμη και νύχτα, και υπό βροχή αλλά και σε τελείως άγνωστη διαδρομή.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , ,