Εκκίνηση κρύου κινητήρα σε συνθήκες θερμοκρασίας που άγγιζαν τους -30 βαθμούς Κελσίου περιλάμβανε μεταξύ άλλων το μεγάλο αρκτικό τεστ οχημάτων τύπου βαν, που πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Φιλανδία.

Για 29η φορά, από το 1987 που ξεκίνησε ο θεσμός, συντάκτες ευρωπαϊκών περιοδικών επαγγελματικών οχημάτων οδήγησαν και αξιολόγησαν τα βαν της αγοράς, αναδεικνύοντας τον νικητή. Μετά από μια επίπονη δοκιμασία που θέτει οχήματα και οδηγούς να αντιμετωπίσουν ακραίες προκλήσεις σε πάγο, κρύο και χιόνι, στον παγωμένο βορρά της Φιλανδίας, το νέο Fiat Ducato 3.5 τόνων με τον κινητήρα Multijet 150 2,3 λίτρων αναδείχθηκε νικητής του μεγάλου αυτού τεστ.

Όπως μας πληροφορεί το μεγαλύτερο περιοδικό επαγγελματικών οχημάτων της Φιλανδίας (και ένα από τα μεγαλύτερα της Σκανδιναβίας γενικότερα) αλλά και διοργανωτής της δοκιμασίας, «Auto tekniikka  ja kuljetus», στο φετινό τεστ συμμετείχαν επίσης τα Ford Transit 350, Ford Transit Custom 2.2 TDCi, Mercedes-Benz Vito 111, Renault Trafic 120 και Opel Movano 2.3 CDTI BiTurbo 139.

Η δοκιμασία χωρίστηκε ως συνήθως σε μεγάλα και μικρά βαν και έτσι η «κόντρα» στα μικρά ήταν ανάμεσα στα Ford Transit Custom, Mercedes-Benz Vito και Renault Trafic. Η μεγαλύτερη έκπληξη του φετινού τεστ ήταν ότι τα τρία αυτά βαν συγκέντρωσαν τον ίδιο αριθμό πόντων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Ανάμεσά τους λοιπόν δεν υπήρξε απόλυτος νικητής, κυρίως γιατί αποδείχθηκε πως δεν υπερείχε κάποιο σε ποιότητα κατασκευής και τεχνολογία.

Στα τρία μεγάλα βαν, η Fiat έκανε τη μεγάλη ανατροπή και αναρριχήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, με μόλις έναν βαθμό διαφορά από το Ford Transit 350, με το Opel Movano να περιορίζεται στην 3η θέση. Εδώ οι περισσότερες διαφορές προκύπτουν από τη σύγκριση των υπηρεσιών που παρέχονται από τους κατασκευαστές, όπως είναι η φθηνότερη μίσθωση και η καλύτερη εγγύηση. Επίσης, αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον για τον υποψήφιο αγοραστή είναι το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO).

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , , , , , ,