Μετά τη χθεσινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέργειας, η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) επανέλαβε τη δέσμευσή της να συμβάλει -με το μερίδιο που της αναλογεί- στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως μέσω χρήσης τεχνολογιών που μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου αλλά και μέσω της συνέχισης των επενδύσεων σε εναλλακτικά συστήματα κίνησης. Ο Γενικός Γραμματέας του ACEA, κ. Erik Jonnaert δήλωσε σχετικά: «Τα αυτοκίνητα, τα ημιφορτηγά, τα φορτηγά και τα λεωφορεία στην Ευρώπη ανταποκρίνονται σήμερα στα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα στον κόσμο. Χρειάζεται τώρα μια ευρύτερη συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων για ένα πιο ισορροπημένο και αποτελεσματικό σύστημα για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2. Η Ένωσή μας συνηγορεί υπέρ ενός συστήματος που εστιάζει στη μείωση των συνολικών εκπομπών CO2 από όλα τα μεταφορικά μέσα».

Για την αυτοκινητοβιομηχανία αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εστιάσει και σε άλλους παράγοντες εκτός από τους ρύπους που παράγει το ίδιο το όχημα. Παράγοντες όπως είναι η περιεκτικότητα των καυσίμων σε άνθρακα, η συμπεριφορά του οδηγού, η ηλικία του στόλου των οχημάτων κ.α.

Ο ACEA βλέπει θετικά την έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών και των υποδομών που αφορούν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και υπερθεματίζοντας κάνει έκκληση για την εναρμόνιση των κινήτρων του πελάτη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την αγορά τέτοιων οχημάτων. Επίσης, πάγια θέση της Ένωσης είναι ότι λύση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στις μεταφορές δεν είναι η «στροφή» από τις οδικές στη μη οδικές μεταφορές και ότι οι διάφοροι τρόποι μεταφοράς θα πρέπει να συμπληρώνουν και όχι να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , ,