Καινοτομίες DAF Trucks: Η DAF Trucks έχει προγραμματίσει το λανσάρισμα εντός του 2015 μιας σειράς καινοτομιών που θα συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της απόδοσης των φορτηγών της.

Οι καινοτομίες και οι βελτιώσεις που ανακοίνωσε ο κατασκευαστής για τη νέα χρονιά αφορούν τους ήδη αποδοτικούς κινητήρες PACCAR MX, «έξυπνες» τεχνολογίες όπως τα Predictive Cruise Control, Predictive Shifting και Eco Mode που μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου έως και 5% καθώς και εκτροπείς και φτερά νέας σχεδίασης για βελτίωση της αεροδυναμικής. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος του προγράμματος «DAF Transport Efficiency» που περιλαμβάνει προϊόντα και υπηρεσίες με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό όφελος ανά χιλιόμετρο. Ας δούμε αναλυτικά τι νέο θα φέρει η DAF στα φορτηγά της:

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Εδώ έχουμε βελτιώσεις για μέγιστη αποτελεσματικότητα στους κινητήρες PACCAR MX-11 και MX-13. Στον μικρό κινητήρα των 10,8 λίτρων έχει βελτιωθεί η ροή του καυσίμου ενώ η καύση καθίσταται πιο αποδοτική χάρη στον επανασχεδιασμό του θαλάμου καύσης, στη βελτίωση του ψεκασμού καυσίμου και στο βελτιωμένο λογισμικό. Στο μεγαλύτερο σύνολο των 12,9 λίτρων υπάρχει νέο τούρμπο και βελτίωση του χρονισμού των βαλβίδων χάρη στον νέο εκκεντροφόρο. Οι απώλειες τριβής έχουν μειωθεί στο ελάχιστο ενώ έχει τοποθετηθεί μια πιο αποτελεσματική αντλία νερού δύο σταδίων.

Αποτέλεσμα των βελτιώσεων, συνολικά για τους δύο κινητήρες είναι η περεταίρω μείωση της κατανάλωσης έως και 2% και η πιο αθόρυβη λειτουργία. Επιπλέον, στον PACCAR MX-13 οι βελτιώσεις έχουν επιδράσει θετικά στην απόδοση του μηχανόφρενου με αύξηση της ισχύος του κατά 20% (360 kW στις 2.000 σ.α.λ.). Το μηχανόφρενο μπορεί πλέον να ελέγχεται από τον ειδικό λεβιέ στην κολόνα του τιμονιού, με λειτουργία τριών σταδίων.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Eco Mode: Πρόκειται για ένα εντελώς νέο χαρακτηριστικό που θα εξοπλίσει όλα τα CF και XF με κινητήρες PACCAR MX Euro 6. Με το πάτημα ενός κουμπιού, ο οδηγός μπορεί να μειώσει τη ροπή του κινητήρα κατά 10% στις έντεκα πρώτες ταχύτητες του κιβωτίου και έτσι να εξοικονομεί σε καθημερινή χρήση περίπου 1% καυσίμου. Ο κατασκευαστής υποστηρίζει ότι στις περισσότερες συνθήκες οδήγησης δεν απαιτείται πλήρης δύναμη από τον κινητήρα και επομένως μια τέτοια καινοτομία θα βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης χωρίς να χάνει κανείς στην αποδοτικότητα του μεταφορικού έργου.

Predictive Cruise Control & Predictive Shifting: Ένας «έξυπνος» πλοηγός που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία GPS προκειμένου να καθορίσει την ακριβή θέση του φορτηγού, να γνωρίζει τις κλίσεις του οδοστρώματος που ακολουθεί και να «αποφασίσει» τις ενέργειες που πρέπει να κάνει όσον αφορά την ταχύτητα κίνησης, τις σχέσεις στο κιβώτιο κ.α. Η τεχνολογία αυτή συνδυάζεται στα νέα DAF CF και XF Euro 6 με το σύστημα Predictive Shifting που επιλέγει αυτόματα την ιδανική κάθε φορά σχέση στο κιβώτιο. Στόχος είναι το φορτηγό να οδηγείται κάθε φορά με την υψηλότερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων και στη βέλτιστη κλίμακα στροφών του κινητήρα.

 

ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

Η γκάμα των διαθέσιμων εκτροπέων αέρα επεκτείνεται τώρα περεταίρω για βελτίωση του συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης και συνεπώς βελτίωση της κατανάλωσης καυσίμου. Συγκεκριμένα για το DAF Euro 6 με καμπίνα ύπνου έχει εξελιχθεί ένα πακέτο αεροδυναμικών βοηθημάτων με εκτροπέα στην οροφή κατά 10 εκατοστά ψηλότερο και φτερά που αφήνουν μόλις 5 εκατοστά κενό μεταξύ του τράκτορα και του ρυμουλκούμενου. Επίσης, ένας νέος εκτροπέας έχει σχεδιαστεί για τις περιπτώσεις φορτηγών χαμηλού πατώματος προκειμένου να μπορεί να καλύψει ρυμουλκούμενο ύψους 4άρων μέτρων.

Τέλος, η DAF έχει αναπτύξει και εφαρμόζει σε όλα τα νέα φορτηγά της LF, CF και XF το σύστημα Driver Performance Assistant (DPA), δηλαδή έναν βοηθό απόδοσης του οδηγού. Στην κεντρική οθόνη πληροφοριών, το σύστημα παρέχει συμβουλές σχετικά με το πως θα εξοικονομηθεί καύσιμο ενώ «κρατάει» αρχείο σε σχέση με την απόδοση του οδηγού στην οδήγηση (π.χ. πόσο συχνά χρησιμοποιεί το φρένο). Ένα νέο χαρακτηριστικό που θα εισαχθεί μέσα στο 2015 είναι η εμφάνιση πληροφοριών που σχετίζονται με τον ταχογράφο, δίνοντας στον οδηγό μια σαφή εικόνα για τα ωράρια οδήγησης και ανάπαυσης.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , , , , , , ,