Η Scania είναι η πρώτη εταιρία στη Σουηδία που θα δοκιμάσει την τεχνολογία ασύρματης φόρτισης ηλεκτρο-υβριδικών αστικών λεωφορείων. Το πρώτο από αυτά τα λεωφορεία αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης Södertälje τον Ιούνιο του 2016, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με τη βιωσιμότητα της τεχνολογίας.

 

Η σουηδική εταιρία πραγματοποιεί εντατικές έρευνες σε διάφορους τύπους τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ή να συμπληρώσουν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η επαγωγή είναι μια από τις επιλογές που ερευνώνται μέσω οχημάτων που φορτίζουν ασύρματα τις μπαταρίες τους καθώς κινούνται σε ένα «ηλεκτροφόρο οδικό δίκτυο».

ΔΟΚΙΜΗ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί η τεχνολογία σε πραγματικές συνθήκες. Ένα λεωφορείο Scania που φέρει ηλεκτρικό-υβριδικό σύστημα κίνησης θα πραγματοποιεί κανονικό δρομολόγιο εντός της πόλης ενώ μια από τις στάσεις που θα κάνει θα μετατραπεί σε σταθμό ανεφοδιασμού των μπαταριών. Και αυτό θα συμβαίνει ασύρματα μέσω της ηλεκτροφόρας επιφάνειας του δρόμου στο σημείο της στάσης. Η φόρτιση διάρκειας 6 μόλις λεπτών θα είναι ικανή να κινήσει το λεωφορείο για ένα ολόκληρο δρομολόγιο.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Scania, η υιοθέτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας με ένα στόλο 2.000 λεωφορείων μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 50 εκατ. λίτρα καυσίμου για μια πόλη όπως το Södertälje και αυτό σημαίνει πως το σχετικό κόστος θα μειωθεί έως και κατά 90%.

Πάντως το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης εξετάζει διάφορες εναλλακτικές τεχνολογίες όπως η απορρόφηση ενέργειας από εναέρια ηλεκτρικά καλώδια ή από ράγες.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , , ,