Το πρώτο λεωφορείο που χρησιμοποιεί ως καύσιμο σκουπίδια τροφίμων και ανθρώπινες ακαθαρσίες (ναι, καλά καταλάβατε!) κυκλοφορεί ήδη στους δρόμους και βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία. Το 40θέσιο Bio-Bus που βλέπετε στις φωτογραφίες εξελίχθηκε από την αγγλική εταιρία GENeco και κινείται με βιομεθάνιο το οποίο παράγεται μέσω μιας διαδικασίας επεξεργασίας ανθρώπινων λυμάτων και απόβλητων τροφίμων, που είναι γνωστή ως «αναερόβια χώνευση».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πράσινης ενέργειας είναι σε θέση να παράγει 17 εκατ. κυβικά βιομεθανίου σε ένα χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών 8.500 σπιτιών! Η παραγωγή πραγματοποιείται στο τελευταίας τεχνολογίας εργοστάσιο που χειρίζεται η GENeco, θυγατρική εταιρία της Wessex Water.

 

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της GENeco, το Bio-Bus μπορεί να διανύσει περίπου 300 χιλιόμετρα με ένα μόνο ντεπόζιτο βιομεθανίου, δηλαδή με ποσότητα που ισοδυναμεί με τα ετήσια απόβλητα πέντε ανθρώπων. Το λεωφορείο εξυπηρετεί επιβάτες μεταφέροντάς τους από το αεροδρόμιο του Bristol στο ιστορικό κέντρο του Bath, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις αστικές περιοχές. Μια ειδική επεξεργασία του αερίου στο εργοστάσιο έχει αφαιρέσει την άσχημη μυρωδιά των λυμάτων και έτσι ότι βγαίνει από την εξάτμιση δεν… προκαλεί την όσφρηση όσων βρεθούν στο δρόμο του. Πάντως, η εταιρία μέσω ειδικών, αστείων, καρτουνίστικων αυτοκόλλητων που «ντύνουν» το λεωφορείο φροντίζει να υπενθυμίζει από που προέρχεται το καύσιμο.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , ,