Η Volvo Trucks διευρύνει την οικογένεια των μοντέλων της στην Ευρώπη με μια νέα έκδοση του Volvo FE η οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικά για την κίνηση της αέριο μεθάνιο. Το Volvo FE CNG (Compressed Natural Gas, συμπιεσμένο φυσικό αέριο) έχει αναπτυχθεί πρωτίστως για εργασίες οι οποίες περιλαμβάνουν μικρούς κύκλους οδήγησης με επαναλαμβανόμενες εκκινήσεις και σταματήματα όπως συλλογή απορριμμάτων και τοπικές διανομές. Είναι εφοδιασμένο με νέο κινητήρα αερίου 9 λίτρων Euro 6 ο οποίος διαθέτει τεχνολογία ανάφλεξης με μπουζί και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

«Με το Volvo FE CNG μπορούμε πλέον να προσφέρουμε στις εταιρείες που κάνουν πολλά δρομολόγια σε αστικό περιβάλλον, ένα φορτηγό με πολύ μικρότερες επιπτώσεις για το περιβάλλον. Σε πολλές πόλεις του κόσμου, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις με άλλους τύπους καυσίμου αντί για το πετρέλαιο για την κίνηση των φορτηγών. Ειδικότερα, στο χώρο της διακίνησης απορριμμάτων, τα ανανεώσιμα καύσιμα είναι συχνά προϋπόθεση για να διασφαλιστεί συμβόλαιο προμήθειας» λέει η Christina Eriksson, Επικεφαλής του Τμήματος Εναλλακτικών Γραμμών Μετάδοσης Κίνησης της Volvo Trucks.

Το αέριο μεθάνιο είναι άοσμο κατά την καύση του και περιέχει πολύ χαμηλά επίπεδα επιβλαβών σωματιδίων. Εάν το μεθάνιο είναι βιοαέριο, δηλαδή βασίζεται σε οργανικά υλικά, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι μέχρι 70 τοις εκατό χαμηλότερες από εκείνες ενός πετρελαιοκίνητου φορτηγού.

ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΜΕ ΜΠΟΥΖΙ

Το Volvo FE CNG αντλεί κίνηση από έναν εντελώς νέο κινητήρα 9 λίτρων Euro 6 με τεχνολογία ανάφλεξης με μπουζί, ο οποίος αποδίδει 320 ίππους και ροπή 1356 Nm. «Η τεχνολογία ανάφλεξης με μπουζί είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για κύκλους οδήγησης όπου το φορτηγό καλύπτει μικρές αποστάσεις με πολλά ξεκινήματα και σταματήματα» εξηγεί η Christina Eriksson. Χάρη στο πλήρως αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, το φορτηγό διατηρεί την ίδια άριστη οδηγική συμπεριφορά και παραγωγικότητα όπως και το συμβατικό Volvo FE. Το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων προσφέρει επίσης και ταχύτερη απόκριση κατά τη διάρκεια της κίνησης.

«Το αέριο μεθάνιο είναι το καύσιμο που θα αποτελέσει μακροπρόθεσμα βιώσιμη εναλλακτική λύση για το πετρέλαιο. Σήμερα, το σημείο προσοχής είναι η συνεργασία με τις διάφορες δημόσιες αρχές και ιδιωτικούς οργανισμούς προκειμένου να διαμορφωθούν οι σχετικοί κανονισμοί και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για θετική εξέλιξη» λέει ο Lars Mårtensson, Διευθυντής Περιβάλλοντος της Volvo Trucks.

Οι πωλήσεις του νέου Volvo FE CNG ξεκίνησαν ήδη ενώ και η μαζική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2015.

ΤΟ ΜΕΘΑΝΙΟ

Το αέριο μεθάνιο είναι μία συλλογική ονομασία για το βιοαέριο και το φυσικό αέριο, και τα δύο με υψηλή περιεκτικότητα σε μεθάνιο. Το φυσικό αέριο είναι ένα ορυκτό προϊόν, ηλικίας 40 έως 500 εκατομμυρίων ετών, το οποίο εξορύσσεται από τα βαθύτερα στρώματα του στερεού φλοιού της Γης.
Το βιοαέριο είναι παρόμοιο με το φυσικό αέριο αλλά είναι ένα ανανεώσιμο αέριο το οποίο παράγεται από την αποσύνθεση οργανικών υλικών από βακτήρια σε αναερόβιο περιβάλλον. Για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργηθεί από απορρίμματα και άλλα οργανικά απόβλητα. Όταν ένα φορτηγό κινείται με βιοαέριο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περιορίζονται κατά 70% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο κινητήρα με πετρέλαιο.

 

 

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , , ,