Κάπως έτσι οραματίζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες τα βαν του μέλλοντος. Πρακτικά, απολύτως οικολογικά, με δυνατότητες και επιδόσεις προσαρμοσμένες στο μεταφορικό έργο που καλούνται να αντεπεξέλθουν.

To Deliver, τα αρχικά σημαίνουν Design of Electric Light Vans for Environment-impact Reduction (σε ελεύθερη απόδοση σχεδιασμός ηλεκτροκίνητου βαν για μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον), είναι ένα πρότζεκτ πάνω στο οποίο εργάζεται από τα τέλη του 2011 το Πολυτεχνείο του Aachen μαζί με 11 εταιρείες. Στόχος του, όπως αποκαλύπτουν και τα αρχικά του ένα φιλικό προς το περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα και πρακτικό βαν αστικών, κυρίως, διανομών.

Το πρακτικό εξασφαλίζεται καταρχήν από τη θέση των ηλεκτροκινητήρων στις πλήμνες των τροχών, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένας επίπεδος χώρος φόρτωσης. Παράλληλα το κάθισμα του οδηγού μετακινείται και περιστρέφεται ώστε να βγαίνει από όποια πλευρά του αυτοκινήτου τον βολεύει, ενώ μπορεί να ανοίξει τις πλευρικές πόρτες που δεν είναι συρόμενες χωρίς καν να κατέβει. Η πίσω πόρτα είναι τύπου «ντουλάπας» με δύο φύλλα.

Οι μπαταρίες που απαιτούνται για την κίνηση του Deliver είναι τοποθετημένες στο δάπεδο και αποτελούνται από 80 στοιχεία Li-NMC, που είναι σαφώς πιο αποδοτικά από τα αντίστοιχο ιόντων λιθίου. Έτσι η αυτονομία προσεγγίζει τα 120 χιλιόμετρα, με το φορτίο να είναι το μισό των ωφέλιμων 700 κιλών, ενώ η ταχύτητα μπορεί να φτάσει και τα 100 χλμ./ ώρα.

Στην εξέλιξη αυτού του μελλοντικού ηλεκτροκίνητου βαν εκτός από το Πολυτεχνείο του Aachen μετέχουν μεταξύ άλλων τα τμήματα έρευνας και εξέλιξης των VW και Fiat, η Michelin και το Τεχνολογικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της Σουηδίας.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , , , ,