Η Volvo Trucks έχει αναπτύξει μια νέα λύση που βελτιώνει σημαντικά την ασφάλεια στις περιπτώσεις ολισθηρού οδοστρώματος και κατηφορικών παρατεταμένων στροφών όπου ένα ρυμουλκούμενο μπορεί να αρχίσει να «πλανάρει» ανεξέλεγκτα.

 

Είναι ίσως από τους χειρότερους εφιάλτες ακόμα και του πιο έμπειρου οδηγού να δει από τον καθρέπτη του το ρυμουλκούμενο να παρεκκλίνει της πορείας και να αρχίσει να «διπλώνει». Ακόμα και εάν καταφέρει κανείς να ελέγξει με τους κατάλληλους χειρισμούς μια τόσο δύσκολη κατάσταση η εμπειρία είναι δυσάρεστη τόσο για τον οδηγό όσο και για αυτούς που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Περίπου το 15% επί του συνόλου των 30.000 ατυχημάτων που συμβαίνουν στην Ευρώπη ετησίως και στα οποία εμπλέκονται φορτηγά αφορούν τέτοιες περιπτώσεις.

Προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο σε τέτοια κατάσταση, η Volvo Trucks ανέπτυξε ένα νέο σύστημα πέδησης για το τρέιλερ που το ονομάζει «Stretch Brake» και στόχο έχει να  μειώσει την ταχύτητα του τρέιλερ ώστε να προλάβει να «ισιώσει» σε σχέση με τη θέση του φορτηγού στο οδόστρωμα. Πρόκειται για ένα σύστημα συμπληρωματικό της λειτουργίας του ESP, που αποδεικνύεται περισσότερο αποτελεσματικό σε χαμηλές ταχύτητες κίνησης κάτω από τα 40 χλμ./ώρα. Τόσο το ESP όσο και το «Stretch Brake» λειτουργούν συμπληρωματικά και συμβάλλουν στην καλύτερη σταθερότητα και κατευθυντικότητα του οχήματος.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Όταν το φορτηγό πλησιάζει μια κατηφορικό δρόμο (με ή χωρίς στροφή) ο οδηγός ενεργοποιεί μέσω ενός μοχλού το σύστημα και όταν απελευθερώνει το πεντάλ του γκαζιού τότε εφαρμόζεται μόνιμα σε όλη τη διάρκεια της στροφής η πέδηση στο ρυμουλκούμενο. Οδηγοί που έχουν δοκιμάσει τη λειτουργία του συστήματος έχουν εντυπωσιαστεί από την αποτελεσματικότητά του και το αίσθημα ασφάλειας που εμπνέει σε περιπτώσεις μεγάλων κατηφορικών κλίσεων που συνδυάζουν ολισθηρό οδόστρωμα ή στροφή.

Το εν λόγω σύστημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε πολύ εξειδικευμένες εκδόσεις ρυμουλκών αρχικά για το FH και στη συνέχεια για το FM. Από τη νέα χρονιά, το «Stretch Brake» θα είναι διαθέσιμο προαιρετικά σε όλες τις εκδόσεις των FH και FM που συνδυάζουν φορτηγό ή τράκτορα με ημιρυμουλκούμενο.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , ,