Με το νέο σύστημα I-See η Volvo Trucks υπόσχεται μείωση της κατανάλωσης καυσίμου έως και 5% μέσω ορθής διαχείρισης της κινητικής ενέργειας και της ορμής του φορτηγού.

Είναι γνωστό πως οι κατασκευαστές φορτηγών αναζητούν συνεχώς τρόπους μείωσης της κατανάλωσης καυσίμου εφαρμόζοντας στις νέες γενιές φορτηγών κάθε τεχνολογική εξέλιξη πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Οι κινητήρες βελτιώνονται, το ίδιο και η σχεδίαση του αμαξώματος προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος αεροδυναμικός συντελεστής, όλα αυτά θα τα ονόμαζε κανείς κοινό τόπο στη συγκεκριμένη βιομηχανία. Το νέο σύστημα I-See της Volvo Trucks ωστόσο εστιάζει τις προσπάθειες του κατασκευαστή για μείωση της κατανάλωσης στον τομέα διαχείρισης της κινητικής ενέργειας και της ορμής που αναπτύσσει ένα όχημα κατά την κίνησή του.

Χρησιμοποιεί το cruise control

Ο κ. Anders Eriksson, Υπεύθυνος Ανάπτυξης του I-See, σημειώνει πως το σύστημα συμβάλλει επιπλέον στη μείωση της φθοράς των φρένων και των ελαστικών.

Το εν λόγω σύστημα επεμβαίνει ουσιαστικά στη λειτουργία του cruise control και του κιβωτίου ταχυτήτων με σκοπό να μειώσει το έργο που απαιτείται να παράγει ο κινητήρας και συνεπώς την κατανάλωση καυσίμου.

Το I-See συνδέεται με τον αισθητήρα κλίσης του κιβωτίου ταχυτήτων και λαμβάνει πληροφορίες σχετικές με την τοπογραφία της περιοχής που κινείται το φορτηγό. Μάλιστα μπορεί να «καταγράψει» έως και 4.000 επικλινή σημεία μιας διαδρομής –που αντιστοιχούν σε μια απόσταση 5.000 χλμ. περίπου-χωρίς να εξαρτάται από χάρτες και συστήματα GPS. Κάνει χρήση έξι διαφορετικών λειτουργιών εκμετάλλευσης της κινητικής ενέργειας σε ένα επικλινή δρόμο όπως για παράδειγμα επιταχύνει το όχημα προτού αρχίσει το ανηφορικό τμήμα ή απελευθερώνει την πέδηση στο τέλος της κατηφόρας προκειμένου να αυξηθεί η ταχύτητα χωρίς κόστος στα καύσιμα.

5% οικονομία καυσίμου

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το cruise- control χρησιμοποιείται στα μισά περίπου χιλιόμετρα που διανύει ένας επαγγελματίας οδηγός κατά τη διάρκεια του δρομολογίου του και για ένα φορτηγό που διανύει περίπου 140.000 χλμ. σε ετήσια βάση, η μείωση κατά 5% της μέσης κατανάλωσης καυσίμου μέσω του I-See, ισοδυναμεί με εξοικονόμηση περίπου 1.000 λτ. καυσίμου σε ετήσια βάση.  Το Volvo I-See θα είναι διαθέσιμο στην αγορά από τα μέσα του 2013.

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , ,