new Atego interior

Mercedes-Benz Atego – Καμπίνες: Οι αστικές διανομές απαιτούν καμπίνες που κάνουν τη ζωή του χρήστη πιο άνετη και ξεκούραστη. Το νέο Atego υπόσχεται πολλά παραπάνω προσφέροντας μια ευρεία γκάμα επιλογών σε επίπεδο διαστάσεων και εξοπλισμού.

Με την πρώτη ματιά μπορεί να αντιληφθεί κανείς πως το νέας γενιάς Atego είναι ένα φορτηγό που υιοθετεί απόλυτα τη νέα εικόνα των βαρέων οχημάτων της μάρκας, μια εικόνα που έχει λίγο έως πολύ γίνει οικεία χάρη στα νέα Actros, Antos και Arocs. Η καμπίνα συνδυάζει τη σύγχρονη εμφάνιση με ένα αεροδυναμικά βελτιστοποιημένο εμπρόσθιο τμήμα, στο οποίο κυριαρχούν η μεγάλη μάσκα, το επίσης τεράστιο αστέρι, οι εκτροπείς του αέρα στις άκρες (που εξασφαλίζουν ότι τα πλαϊνά παράθυρα θα παραμείνουν καθαρά ακόμα και σε κακές καιρικές συνθήκες) και φυσικά τα νέα φωτιστικά σώματα.

Στο πρακτικό μέρος, ο κατασκευαστής έχει καταφέρει σε πολλές παραλλαγές εκδόσεων από τους 6,5 στους 16,5 τόνους να σχεδιάσει μόνο μέχρι δύο σκαλοπάτια για την είσοδο στην καμπίνα κάτι που αποτελεί μεγάλο εργονομικό όφελος για τους χρήστες που κάνουν αστικές διανομές και ανεβοκατεβαίνουν δεκάδες φορές από το φορτηγό μέσα στην ημέρα. Ταυτόχρονα, οι επανασχεδιασμένες πόρτες ανοίγουν σε γωνία 90ο επιτρέποντας την απρόσκοπτη κίνηση τόσο για τον οδηγό όσο και για τον συνοδηγό.

Ασυναγώνιστη για την κατηγορία ποιότητα κατασκευής, υψηλή αισθητική, εργονομία και πρακτικότητα είναι τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν το εσωτερικό της καμπίνας του νέου Atego. Ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων επιλογών δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να προσαρμόσει το φορτηγό στις προσωπικές του προτιμήσεις. Καταρχήν υπάρχουν διαθέσιμες τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις καμπίνας, σε τρία διαφορετικά μήκη, με το πλάτος σταθερό στα 2,3 μέτρα για μέγιστη ευελιξία στις περιορισμένες συνθήκες κυκλοφορίας των μεγαλουπόλεων. Πιο συγκεκριμένα οι επιλογές είναι η καμπίνα ClassicSpace S σε κανονική και μακριά έκδοση, η καμπίνα ClassicSpace L και η καμπίνα BigSpace L ενώ για ειδικές εφαρμογές όπως στους Δήμους ή στην πυροσβεστική το Atego μπορεί να διατεθεί και ως διπλοκάμπινο για την μεταφορά έξι ατόμων.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ

Όπως συμβαίνει και στα μεγαλύτερα φορτηγά της Mercedes-Benz το ταμπλό οριοθετεί με τη σχεδίασή του τον χώρο του οδηγού κυρίως λόγο της κεντρικής κονσόλας που εκτείνεται προς τα έξω. Η απόχρωση που κυριαρχεί στο χώρο είναι αυτή του μαύρου ενώ υπάρχουν ανάλογα την έκδοση όμορφοι χρωματισμοί και φωτισμοί στον πίνακα οργάνων, στους διακόπτες, ακόμα και χρωμιωμένα χερούλια στις πόρτες. Το νέο τιμόνι (προαιρετικά με δερμάτινη επένδυση) πολλαπλών λειτουργιών αποτελεί τυπικό χαρακτηριστικό σε όλες τις εκδόσεις ενώ η κεντρική κονσόλα είναι έτοιμη να δεχθεί από ένα απλό ραδιο-cd μέχρι σύστημα πλοήγησης και MP3 player και φυσικά το σύστημα διαχείρισης FleetBoard της Mercedes-Benz.

Το υπερυψωμένο και φαρδύ τούνελ του κινητήρα παρεμβάλλεται ανάμεσα στα δύο καθίσματα και χρησιμεύει ως αποθηκευτικός χώρος είτε με συγκεκριμένο εξοπλισμό (ποτηροθήκες κ.α.) είτε χωρίς. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει το Atego στη Γερμανία θα πωλείται με το αυτόματο PowerShift 3 στο βασικό εξοπλισμό, ωστόσο προαιρετικά για άλλες αγορές θα είναι διαθέσιμο και με μηχανικό κιβώτιο. Για την περίπτωση αυτή, έχει σχεδιαστεί ένας πάρα πολύ πρακτικός επιλογέας, στη βάση της κονσόλας και πολύ κοντά στο δεξί χέρι του οδηγού.

Για τις καμπίνες με κουκέτα, την άνεση αναβαθμίζει ένα νέου τύπου στρώμα αφρού, επτά ζωνών σκληρότητας ενώ προαιρετικά υπάρχει διαθέσιμη και επάνω κουκέτα με ένα πολύ απλό σύστημα ρύθμισης ύψους. Τέλος, σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της άνεσης που απολαμβάνει ο οδηγός παίζουν τα νέου τύπου καθίσματα, οι μονώσεις της καμπίνας –και άρα ο μειωμένος θόρυβος που εισέρχεται σε αυτήν- καθώς και το νέο σύστημα κλιματισμού.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , ,