cosco 1

cosco 3Νέα αρχή για τον Πειραιά αλλά και για την οικονομία χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τη συμφωνία HP – Cosco για τη μεταφορά των προϊόντων της πρώτης σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική μέσω του πειραϊκού λιμανιού.

του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, με αυτήν την εξέλιξη ο μεγαλύτερος λιμένας της χώρας εδραιώνεται στον διεθνή χάρτη των παγκοσμίων μεταφορών. Σε χαιρετισμό του λίγο πριν από την υπογραφή, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ο Πειραιάς αποτελεί σήμερα ένα όχημα ισχυρής ανάπτυξης για ολόκληρη την Ελλάδα και πρόσθεσε πως είναι πάρα πολύ σημαντικός κόμβος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.

Η σημερινή συμφωνία είναι απόδειξη ότι οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε τη δύσκολη αυτή στιγμή, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και εστίασε στις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη επένδυση. «Δεν υπάρχουν για την ανεργία μαγικές λύσεις, μόνο δυναμικές συνεργασίες, δυναμικές κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας μας», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η σημερινή συμφωνία αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα, «δίνοντας το δικαίωμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας για τα νέα τα παιδιά».

Τέλος, ευχαρίστησε τις δύο εταιρείες – παγκόσμιους κολοσσούς, όπως είπε, που με «τη σημερινή υπογραφή θα συμβολίσουν μια νέα αρχή για τον Πειραιά και για την ελληνική οικονομία» και συμπλήρωσε πως η κίνηση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία κατακτά σταθερά πλέον η ελληνική οικονομία. «Η Ελλάδα ολοκληρώνει στρατηγικά δίκτυα υποδομών που απελευθερώνουν επενδύσεις, δίνουν δικαίωμα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και επιτρέπουν νέες θέσεις εργασίας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας τις δύο πλευρές εκπροσώπησαν ο διευθύνων σύμβουλος της HP Ελλάς Πυθαγόρας Παπαδημητρίου και ο γενικός διευθυντής της Cosco Ελλάς Άγγελος Καρακώστας. Παρόντες ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Κώστας Μουτζούρης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Πτωχός και ο αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ.

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Η συμφωνία προβλέπει, τα προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας HP να διανέμονται, θαλάσσια με πλοία από την Ασία στο terminal της Cosco, και σιδηροδρομικά προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Έως τώρα, η διαδικασία προώθησης προϊόντων από την Ασία προς την Ευρώπη, απαιτούσε μεγάλο κόστος και πολύ χρόνο, ωστόσο με τη σημερινή συμφωνία δίνεται η δυνατότητα στη Hewlett-Packard να διανέμει τα προϊόντα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά 10 μέρες νωρίτερα, σε σχέση με τη διαδρομή που ακολουθούταν έως τώρα από άλλα λιμάνια της Ευρώπης. Τα εμπορεύματα θα φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά και αφού θα φορτώνονται σε βαγόνια μέσω σιδηροδρομικής σύνδεσης και αλλαγής μηχανών στην Ειδομένη, θα περνούν σε Σκόπια, Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία και Τσεχία.

Η συμφωνία αφορά αρχικά τη μεταφορά 20.000 κοντέινερ της Hewlett Packard ετησίως ενισχύοντας παράλληλα και την κερδοφορία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία έχει σήμερα μόλις 24 εκατ. ευρώ τζίρο από τις εμπορευματικές μεταφορές. Η εφοδιαστική και μεταφορική ικανότητα της Hewlett-Packard ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν δραστηριότητες στην Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Η επιλογή του λιμανιού του Πειραιά από την Cosco και τη Hewlett-Packard μπορεί να επιφέρει αύξηση του τοπικού φορτίου έως και 50%, ενώ θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας καθώς δεν θα είναι λίγες οι εταιρείες που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της αμερικανικής εταιρείας και να φέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα η να δημιουργήσουν γραφεία

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Εντός του μήνα αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη διανομή των προϊόντων της HP μέσω της Ελλάδας και σιδηροδρομικά. Ειδικότερα η συμφωνία ανάμεσα στην Cosco, την HP και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβλέπει την εγκατάσταση του κεντρικού κόμβου διανομής των προϊόντων της HP για την Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στον Πειραιά.

Από τον Πειραιά, τα προϊόντα της HP θα διανέμονται προς τους τελικούς προορισμούς, θαλάσσια μέσω της Cosco και σιδηροδρομικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αρχικά αναμένεται να δρομολογηθούν δύο συρμοί την εβδομάδα, οι οποίοι θα μεταφέρουν 40 containers ο καθένας, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάστημα ενός περίπου έτους θα διακινούνται δύο τρένα ημερησίως.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , , ,