16ο Π. Σ. Logistics: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Logistics, που πραγματοποιήθηκε στον Ζάππειο Μέγαρο, την Παρασκευή και το Σάββατο, 2 και 3 Νοεμβρίου. Μέγας χορηγός του συνεδρίου ήταν η Mercedes-Benz.

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το πανελλήνιο συνέδριο Logistics, αποτέλεσε μοναδικό επιχειρηματικό γεγονός, φιλοξενώντας σημαντικά στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών, επαγγελματίες του χώρου της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους της πολιτείας. Το συνέδριο στήριξε για ακόμα μια χρονιά η Mercedes-Benz Hellas η οποία βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει με τον καλύτερο τρόπο στους υποψήφιους πελάτες της το εντελώς νέο Antos. Φυσικά η μάρκα διέθετε το πιο επιβλητικό περίπτερο στην αίθουσα ενώ στον περιβάλλοντα χώρο βρισκόντουσαν τρεις εκδόσεις του Antos προκειμένου να γίνει η πρώτη γνωριμία με το ελληνικό κοινό. Κατά την έναρξη του συνεδρίου ο  Γενικός Διευθυντής Επαγγελματικών Οχημάτων Mercedes-Benz, κ. Αντώνης Ευαγγελούλης μίλησε για τα πλεονεκτήματα του νέου Antos αλλά και για τις υπηρεσίες που προσφέρει η μάρκα στους πελάτες της.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Στόχος του φετινού συνεδρίου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, κ. Σωτήρη Τριχά, ήταν η εξωστρέφεια των ελληνικών Logistics σε ένα ασταθές και αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον, προσδοκώντας να αποτελέσει την «αφετηρία» για την πολυπόθητη ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των συνθηκών του σύγχρονου ελληνικού «επιχειρείν», αλλά και την άνοδο των συνδυασμένων μεταφορών και την συμβολή των πράσινων Logistics στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του Συνεδρίου και με μια μικρή καθυστέρηση καθώς είχε κολλήσει στην κίνηση λόγω των απεργιών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, επισήμανε πως στόχος, είναι να γίνει η Ελλάδα το διαμετακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων, τονώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα όλης της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, συμπλήρωσε ότι η συγκριμένη δυναμική αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στην πρόσφατη έκθεση του διεθνούς οίκου συμβούλων McKinsey.

«Ο στόχος αυτός είναι πράγματι εφικτός για τη χώρα. Στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς απεδείχθησαν αποσπασματικές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Είναι σαφές τι πρέπει να γίνει», σχολίασε ο υπουργός και γνωστοποίησε τα βήματα που θα ακολουθήσει το υπουργείο και τις αναγκαίες διαδικασίες για τον καθορισμό της Εθνικής Στρατηγικής για την Εφοδιαστική Αλυσίδα.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σειρά έργων υποδομών σε εξέλιξη. Π.χ. η σιδηροδρομική επέκταση στο λιμάνι του Ικόνιου, στον Πειραιά, που τελειώνει στο τέλος του έτους. Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί και η προώθηση των έργων σε κρίσιμους οδικούς άξονες. Σε λίγες ημέρες, θα έχουμε νέα και για τους μεγάλους οδικούς άξονες. Επιπλέον, εμείς ως υπουργείο, έχουμε ήδη παρουσιάσει την πολιτική μας για την αξιοποίηση των αεροδρομίων και το υπουργείο Ναυτιλίας το αντίστοιχο σχέδιο για τα λιμάνια. Χρειαζόμαστε έναν λειτουργικό συντονισμό, ώστε να μεγιστοποιούμε τα οφέλη από έργα που ούτως ή άλλως προχωράμε», κατέληξε ο υπουργός.

ΤΑ LOGISTICS ΩΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής τονίζοντας πως τα Logistics μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό ανταγωνιστικό ισοδύναμο για την ελληνική οικονομία όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η πρακτική των αναπτυξιακών μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα, έχει κλείσει τον κύκλο της και σε περιόδους οικονομικής κατάρρευσης, η πολιτεία θα πρέπει να χαράξει εξειδικευμένες κλαδικές βιομηχανικές πολιτικές, εστιάζοντας στους κρισιμότερους επιχειρηματικούς κλάδους όπως είναι τα Logistics.

Ο κλάδος των logistics -επεσήμανε τέλος ο κ. Κυριαζής- αποτελεί μία υποδειγματική περίπτωση για τον τρόπο με τον οποίο πιστεύουμε ότι πρέπει να σχεδιαστεί το μέλλον, για να ξαναχτιστεί η οικονομία. «Η Πολιτεία, κατέληξε πρέπει να συνειδητοποιήσει και να αποζητήσει, και ο ιδιωτικός τομέας να αποδεχθεί, την πρόκληση για στενή και ουσιαστική συνεργασία και αντίστοιχη ανάληψη ευθύνης».

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , , , ,