Η βιομηχανία κατασκευής επαγγελματικών οχημάτων είναι πρωτοπόρος στους τομείς της περιβαλλοντικής τεχνολογίας, της αποτελεσματικότητας στο μεταφορικό έργο, στα εναλλακτικά συστήματα κίνησης και στη βελτιστοποίηση των πετρελαιοκινητήρων.

Πολύ ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπε ο κ. Matias Wissmann, πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου κατασκευαστών αυτοκινήτων (VDA), στη συνέντευξη τύπου με την οποία ο διοργανωτής της «64ης ΙΑΑ Επαγγελματικών Οχημάτων» ολοκλήρωσε ουσιαστικά την έκθεση. Ο κ. Wissmann ξεκίνησε το λόγο του με το συμπέρασμα πως ποτέ στο παρελθόν μια αντίστοιχη έκθεση δεν ήταν τόσο συναρπαστική αλλά και πως το φετινό σλόγκαν «Driving the Future»  επιβεβαιώθηκε στο ακέραιο χάρη στις καινοτομίες, τις παγκόσμιες πρεμιέρες από κατασκευαστές και προμηθευτές καθώς και από τη συμμετοχή εκθετών και επισκεπτών. Οι τελευταίοι, την ημέρα (27η Σεπτεμβρίου) που η έκθεση έκλεισε τις πόρτες της ξεπέρασαν τις 260.000, αριθμός που σημείωσε αύξηση κατά 9% σε σχέση με τον αντίστοιχο της έκθεσης του 2010.

Ο πρόεδρος της VDA συνέχισε, παρουσιάζοντας εν συντομία τις πιο σημαντικές τάσεις της φετινής έκθεσης:

Euro 6: Η βιομηχανία κατασκευής επαγγελματικών οχημάτων είναι έτοιμη να καλύψει το πρότυπο Euro 6. Η τεχνολογία υπάρχει και όλοι οι κατασκευαστές βαρέων οχημάτων συμπεριλαμβάνουν ήδη στο χαρτοφυλάκιό τους φορτηγά που καλύπτουν τις νέες αυστηρές προδιαγραφές εκπομπής ρύπων. Χάρη στους κινητήρες Euro 6 επιτυγχάνεται μείωση των οξειδίων του αζώτου κατά 80% και μείωση των σωματιδίων μεγαλύτερη από τα 2/3. Η καινοτομία στην βιομηχανία υπογραμμίζεται από το γεγονός πως ταυτόχρονα με την επίτευξη καλύτερων εκπομπών η κατανάλωση καυσίμου διατηρείται σταθερή, είτε και μειώνεται.

Όπως και με τα φορτηγά, έτσι και στα λεωφορεία τα πρότυπα Euro 6 φέρνουν νέα δεδομένα στην αυτοκίνηση και συνδυάζονται με την αποτελεσματικότητα, την άνεση και την ασφάλεια αυτού του μέσου μεταφοράς. Επιπλέον, όσον αφορά στη γραμμή κίνησης των λεωφορείων οι κατασκευαστές έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στην εκμετάλλευση της ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα στην εφαρμογή της υβριδικής τεχνολογίας.

Αεροδυναμική: Αποτέλεσε ένα από τα πολύ μεγάλα θέματα της έκθεσης. Η πρόοδος στον σχεδιασμό του εμπρόσθιου μέρους των νέων φορτηγών είναι εμφανής ενώ και οι κατασκευαστές των τρέιλερ κάνουν τα πάντα για να μειώσουν την αντίσταση του αέρα με αεροδυναμικά βοηθήματα σε όλες τις πλευρές της υπερκατασκευής. Τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης έχουν και οι κατασκευαστές ελαστικών, με σημαντική συνεισφορά στη μείωση της αντίστασης κύλισης.

Εναλλακτική γραμμή κίνησης /Ηλεκτροκίνηση: Ο κ. Wissmann δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις λύσεις των κατασκευαστών στον τομέα της μετάδοσης της κίνησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μια μικρή περιήγηση στην έκθεση ήταν αρκετή για να αποκτήσει την πεποίθηση πως οι κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα επιλογών που καλύπτουν κάθε χρήση. Υπάρχουν οι κινητήρες φυσικού αερίου κυρίως για τα οχήματα διανομών, καθώς και η υβριδική τεχνολογία για μικρά ή μεγάλα φορτηγά. Πολλοί κατασκευαστές επίσης παρουσίασαν πλήρως ηλεκτρικά οχήματα διανομών μέχρι τους 3,5 τόνους μεικτό βάρος και με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Ένα άλλο παράδειγμα βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των οχημάτων κατά τον κ. Wissmann είναι η τοποθέτηση «έξυπνων» κιβωτίων ταχυτήτων τα οποία μέσω μιας ηλεκτρονικής μονάδας GPS «αναγνωρίζουν» την τοπογραφία του αυτοκινητόδρομου και επιλέγουν τη στρατηγική αλλαγής ταχυτήτων καθώς και την ταχύτητα εισόδου και εξόδου από μια έντονη κλίση προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου.

Ασφάλεια: Αποτελούσε ανέκαθεν κεντρικό σημείο αναφοράς των προσπαθειών κάθε κατασκευαστή. Ο αριθμός των ηλεκτρονικών βοηθητικών συστημάτων που τίθενται στην υπηρεσία του οδηγού αυξάνεται συνεχώς. Εκτός από το ESP βλέπουμε τελευταία ολοένα και πιο  «έξυπνα» συστήματα όπως την πέδηση έκτακτης ανάγκης, το σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, το «έξυπνο» cruise control και πολλά ακόμα.

Καινοτομίες από τους προμηθευτές: Εντυπωσιακά μεγάλος ήταν και ο αριθμός των καινοτομιών που παρουσίασαν στην ΙΑΑ οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν με διάφορα συστήματα τους κατασκευαστές επαγγελματικών οχημάτων. Στα περίπτερά τους εκτέθηκαν νέες λύσεις σε αεροσυμπιεστές, αντλίες υγρών ψύξης, αντλίες καυσίμου, συστήματα common rail, υλικά κατασκευής των σασί, συστήματα ανάκτησης της ενέργειας από τα καυσαέρια και πολλά άλλα.

Τηλεματική: Αναφερόμαστε ουσιαστικά στη δικτύωση του στόλου των οχημάτων μιας μεταφορικής εταιρίας. Ο στρατηγικός στόχος των κατασκευαστών είναι η βελτίωση του δικτύου παρακολούθησης ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω μόνο ενός smartphone! Ειδικά οι κατασκευαστές τρέιλερ εμφανίζονται ιδιαίτερα δραστήριοι στον τομέα της τηλεματικής.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , ,