Φορτηγά, λεωφορεία και ελαφρά οχήματα άνω των 3,5 τόνων που ταξινομούνται για πρώτη φορά από τον προσεχή Νοέμβριο πρέπει να εφοδιάζονται με φώτα ημέρας.

Από την 1η Νοεμβρίου του 2012 τίθεται σε ισχύ ο νέος κανονισμός που αφορά τα φωτιστικά σώματα των επαγγελματικών οχημάτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων. Σύμφωνα με τον κανονισμό No. 661/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όλα τα σχετικά οχήματα που τίθενται σε κυκλοφορία για πρώτη φορά μετά την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να φέρουν στο βασικό τους εξοπλισμό τα φώτα ημέρας.

Από την 1η Νοεμβρίου του 2014 ο εν λόγω κανονισμός θα ισχύσει για όλα τα οχήματα που ταξινομούνται για πρώτη φορά σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό γιατί ειδικές μελέτες έχουν δείξει ότι η οδήγηση με φώτα ημέρας -κατά τη διάρκεια της ημέρας- βελτιώνει σημαντικά την αντίληψη των χρηστών του οδικού δικτύου μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες ατυχήματος.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού τα φώτα ημέρας πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα από τα φώτα πορείας ενώ πρέπει να είναι τοποθετημένα πάνω στο αμάξωμα σε απόσταση μεγαλύτερη των 25 και μικρότερη των 150 εκατοστών από το έδαφος. Επίσης υπάρχει περιορισμός ως προς τον αριθμό των δεικτών πορείας που μπορούν να τοποθετηθούν. Επιτρέπονται συνολικά έως τέσσερις, με την προϋπόθεση πως δύο από αυτούς είναι ενσωματωμένοι στα φανάρια.

Διαβάστε Επίσης:

 

Tags: , , ,